VC BKHOD - tropické vedro

01.05.2012 16:35

Běžci vypili při Velké ceně Hodonína sto litrů čaje

Brněnský závodník Rostislav Pukl (zcela vpravo) vyhrál pátý a zřejmě ročník Velké ceny BK Hodonín.

Brněnský závodník Rostislav Pukl (zcela vpravo) vyhrál pátý a zřejmě ročník Velké ceny BK Hodonín. Autor: DENÍK/ Libor Kopl

včera 08:49

Hodonín – Pátý a zřejmě poslední ročník Velké ceny BK Hodonín vyhrál Rostislav Pukl. Brněnský závodník zdolal pětikilometrovou trať za 15:49 minuty, druhého Slováka Jána Matúše porazil o devět vteřin. Třetí skončil na stadionu U Červených domků František Mahovský, Bulhar Jordan Petrov doběhl až čtvrtý. Rohatecký běžec Luděk Durďák skončil pátý.

 
 
 

Hlavní závod ovlivnilo stejně jako všechny úterní akce tropické vedro. Po slibném rozjezdu tempo brzy opadlo, běžci se v nepříznivých podmínkách o traťový rekord ani nepokoušeli.

„Čas je o dvacet vteřin pomalejší, než jsem si představoval," přiznal v cíli Rostislav Pukl.

Ten několik úvodních kol běžel v přední skupince na třetím místě. Asi v polovině závodu se závodník Uni Brno dostal do čela a svoji vedoucí pozici už nepustil. Naopak Pukl svůj náskok už pouze navyšoval. Druhý Matúš ani třetí Mahovský na vítězství neměli.

„Byl to pomalý závod. Vedro bylo hrozné. Na startu jsem si příliš nevěřil. Za Frantou (Mahovský – pozn. red.) jsem se chvíli vezl. Pak jsem zjistil, že upadá, tak jsem mu chtěl čtyři a půl kola před cílem pomoct, ale nějak se do toho neměl, tak jsem nasadil k naplánovanému trháku. Kluci v závěru odpadli, takže jsem musel jít sám za sebe a bylo to hodně nepříjemné," uvedl Pukl.

Ten měl respekt hlavně z Bulhara Petrova, který vyhrál závod v Borském Mikuláši. „Na rozdíl od nás vypadal celkem atleticky. Ale bylo vidět, že je to spíše maratonec," řekl Pukl.

Brněnský závodník se závodů Moravsko-slovenského běžeckého poháru účastní pouze výjimečně. „Loni jsme byl asi na dvou nebo na třech podnicích. Jsou to pěkné závody. Je tu i konkurence. I když v Hodoníně bylo méně lidí, než jsem si myslel," pravil.

Antošovu míli, kterou běžely všechny ženské a tři musžké kategorie, vyhrála Irena Pospíšilová. Vyškovská běžkyně triumfovala ve čtvrtém závodě v řadě. „Vítěztsví mě ale nikdy neomrzí," usmívala se v cíli Pospíšilová.

Ta si na tartanový ovál vzala tretry. A sázka na tradiční atletickou obuv se sympatické závodnici vyplatila. „Je určitě rozdíl mít na nohách tretry a klasickou obuv," řekla Pospíšilová.

Člence AHA Vyškov pomohla i přítomnost veteránů. Pospíšilová si to v cílové rovince rozdala s vítězem mužské kategorie nad šedesát let Lubomírem Bartálem.

„Je lepší, když se běží i s chlapy," uvedla Pospíšilová. „Závod se ale jinak rozběhl volnějším tempem. Od začátku se určitě naplno neběželo. První dvě kola jsem se držela v čelní skupince. Od půlky jsem chtěla zkusit, co to půjde, a vyšlo to," pronesla Pospíšilová.

Ve všech kategoriích doběhlo do cíle stejně jako vloni 236 závodníků. „Ti dokázali vypít během dopoledne téměř sto litrů studeného čaje," informoval na stránkách hodonínského běžeckého klubu šéf Moravsko-slovenského běžeckého poháru 2012 Pavel Bíla.

Obavy z toho, že dlouhý víkend ubere pořadatelům velké množství závodníků, se tak nepotvrdily. „Od rána se to na stadionu hemžilo jak na Staroměstském náměstí. Nikomu nevadilo ani tropické vedro," vtipkoval Bíla.

V dětských kategoriích se představilo 157 závodníků. „ Znovu se bojovalo doslova na krev. Po pádech se do cíle dobíhalo s odřeninami, slzami i protesty. Již dlouho jsem se tak na závodě nenasmál," pravil Bíla. „Opět se ukázalo, že pokud by před závody dospělých neběhali ti nejmenší, nebylo by to ono. Nám rozhodčím to vždy vylepší náladu a dodá energii před závodem dospělých," přidal.

Nejstarším závodníkem byl pětasedmdesátiletý Květoslav Hána, nejmladšími startujícími byli dvouroční Nina Zavadilová, Petra Mašková, Ria Sabotová, Jozef Matúš a Matěj Kouřil.

Antošova míle (1 609 metrů)

Ženy: 1. Irena Pospíšilová (AHA Vyškov – 5:45,1)

Ženy nad 35 let: 1. Kateřina Doubková (AK Perná – 5:49,1)

Ženy nad 45 let: 1. Miroslava Hanáková (Sokol Bučovice – 6:02,1)

Muži nad 60 let: 1. Lubomír Bartál (BK Hodonín – 5:45,8)

Muži nad 65 let: 1. Karas Karel (BK Hodonín – 6:10,7)

Muži nad 70 let: 1. Karol Petöcz (RUN FOR FUN Bratislava – 6:12,8)

Štruppova dvojka (2 000 metrů)

Muži nad 50 let: 1. František Kolínek (AK Perná – 6:43,0)

Memoriál Jardy Chromého (3 000 metrů)

Muži nad 40 let: 1. Peter Portášik (Skalica – 10:05,5)

Velká cena BK Hodonín (5 000 metrů)

Muži: 1. Rostislav Pukl (VSK Uni Brno – 15:49,6), 2. Ján Matúš (Junior Holíč – 15:58,3), 3. František Mahovský (MS Brno – 16:09,2), 4. Jordan Petrov (Bulharsko – 16:52,6), 5. Luděk Durďák (SDH Rohatec – 16:57,0)