SHH 2018

17.12.2018 17:19

35 - HODONÍN-HOLÍČ-SKALICA - Detske kategorie výsledky.xlsm (438587)

Fotky dětského závodu na : 

zpevakfoto.rajce.idnes.cz/beh_SKALICA_-HODONIN_2018/

 

hhs-2018-ta3

     Když jsme se probudili v sobotu ráno, venku poletovaly sněhové vločky a nám přibyly starosti , jak bude den pokračovat a jak sníh ovlivní pruběh závodu. Bude se dát běžet?  Jak se start přibližoval , počasí se umoudřilo a dá se říci, že na startu panovalo na toto období teměř ideální počasí se zimní atmosferou.

Prezentace závodu byla na slavnostně naladěné radnici ve Skalici. Náše dobrovolnický organizačný team vítal příchozí běžce, kteří se postupně prezentovali, kde obdrželi startovní čísla, trička, ve kterých běželi a čipy. Letos jsme si objednali ke zpracování výsledku team z VSK Univerzita Brno, který má velké zkušenosti s vyhodnocováním výsledku na běžeckých závodech v ČR.

     Ve 12.15 odstartoval běh dětí - 18. ročník Memoriálu Emila Zátopka . Závod odstartoval viceprezident Slovenského atletického svazu Ladislav Asvanyi. Startovalo 69 dětí ze skalických základních škol. Tímto během chceme přiblížit běhání dětem. Jedná se o to, aby se zde děti bez tlaku na výsledky dokázaly překonat a uběhly připravovanou trať. Děti z prvního stupně 400 m a z druhého stupně 800m. Jako vzor jim zde dáváme našeho nejlepšího běžce v historii atletiky – Emila Zátopka. Vzorem jim mohl být i komentátor běhu – bývalý reprezentant v maratonu Ondřej Ňěmec, který se vnořil do závodu a oduševněle komentoval celý závod i vyhodnocení. Všechny děti obdržely tričko letošního ročníku běhu. Vítězem soutěže mezi školami se stala ZŠ Strážnická před ZŠ Vajanského.  

    Na start hlavního běhu se postavilo téměř 400 běžcu . Závod odstartovala primátorka města Skalica Ing. Anna Mierna. Je vždy dojemné sledovat na náměstí ve Skalici po startu ten velký had běžcu, kteří vytvoří kolem farského kostela barevný kruh a postupně se stáčí ve směru z náměstí a  vydává se na cestu k Holíči. ve Skalici

Před běžci jel jubilejně jako doprovod vícenásobný mistr světa na „kostitřase“ Jozef Zimovčák. Ihned po startu se vytvořila silná skupina běžcu, ze které se odpoutal český reprezentant Jiří Homoláč. Za ním běžel loňský vítěz z Maďarska Gregor Laszló , dále Veretský Pawel z Ukrajiny reprezentující JM Demolex IPhone Bardejov a Chwistek Lukáš z SSK Vítkovice. Na čele se běžci postupně odpoutávali a na hranici SR – ČR již bylo pole běžcu protáhlé. Jirka Homolác zúročil v tomto běhu přípravu na Mistrovství Evropy v krosu. Běžel neuvěřitelně uvolněně a tempo v pruběhu stupňoval. Jeho náskok se před ostatními favority neustále zvětšoval. V cíly se radoval z vítěžství, které vybojoval po pětileté účasti na našem běhu.start

V kategorii žen měla nejvíce sil Valentína Kiliarska z Ukrajiny v barvách JM Demolex IPhone Bardejov . Na druhém místě se umístnila Papp Csilla z Benedek teamu z Maďarska před Martinou Novotnou z Kroměříže. Ženy dobíhaly postupně se skupinami mužu.

     V soutěži družstev zvítězilo družsto Beháme SK před tradičními ryvali na této trati a to AK Kroměříží a Atletikou Športového klubu Skalica – Grafobal teamem na třetím místě.

     Letošní ročník vyvrcholil vyhodnocením v Kulturním domě Horní Valy v Hodoníně, kde byl připraven kulturní program . Letošní ročník se běžel v rámci oslav 100 výročí založení našeho společného státu Československa . Program se nesl v tomto duchu a svědčil o našem trvalém přátelství. Vystoupily soubory ze Skalice, Holíče i Hodonína. Nejlepší běžci si odnesli finanční odměny a družstva hezké poháry. 

     V závěru vyhodnocení zazněly česká a slovenská státní hymna.Věřím, že ostatní běžci byli se svými výkony na trati spokojeni a odnesli si i hezký sportovní zážitek z běhu, kulturní a společenský zážitek z vyhodnocení. Poděkování jako každoročně patří za podporu běhu pořadatelským městum. Dále  našim sponzorum, bez kterých by jsme závod nedokázali zabezpečit a to fa. Grafobal, která letos byla hlavním sponzorem běhu na naší straně a sponzorovala všech 28 ročníku. Dalším hlavním sponzorem je společnost Schaeffler Skalica spol. s r.o., která měla ve startovním poli i nejvíce běžcu a  nadace KVARTETO, které podpořily běh finančně.

     I letos byla trať závodu příkladně zabezpečena policií SR ve spolupráci s městskými policiemi ve Skalici a Holíči a místními dobrovolnými požárnickými sbory. Při každém ročníku běhu se spojí náš dobrovolnický organizační team jak při přípravě trati, prezentaci, dětském běhu a je při organizaci běhu v současnosti nenahraditelný.

Na závěr chci vzpomenout příkladnou spolupráci při organizaci s pořadateli v ČR . Zde organizuje a financuje celý závod TEZA Hodonín – příspěvková organizace města Hodonín.  Dokázali zabezpečit část běhu v ČR  a vyhodnocení běhu na vysoké sportovní, společenské a kulturní úrovni. Celý závod  je dukazem naší vzájemné spolupráce na obou březích řeky Moravy.

Televízia TA3 zaznamenala >>>