Sasínek je mistrem ČR v krosu

26.11.2017 00:00

25. listopadu 2017, 13:51

KROSOVÝMI ŠAMPIONY ZEMANÍK, VRZALOVÁ A SASÍNEK

V Dlouhoňovicích proběhlo mistrovství České republiky v přespolním běhu. Z mistrovských titulů na vytrvaleckých tratích se radovali Jakub Zemaník a Simona Vrzalová. Závod mílařů vyzněl nejlépe pro Filipa Sasínka.

V závodě žen na osm kilometrů se velmi brzy odpoutala od zbytku startovního pole čtyřčlenná skupina favoritek, která probíhala ještě čtvrtým kilometrem společně. O několik set metrů později se odhodlala k odvážnému nástupu Moira Stewartová a jedinou soupeřkou, která se dokázala udržet, byla obhájkyně titulu Simona Vrzalová. Stewartová byla i nadále velmi aktivní a v jednu chvíli se zdálo, že Vrzalovou utrhne, což se jí nakonec nepodařilo. Naopak zkušenější soupeřka zrychlila v posledním kilometru a Stewartové začala unikat. Simona Vrzalová nakonec proběhla cílem vítězně v čase 29:55 a obhájila tak triumf z loňského roku. Moira Stewartová ze Spartaku Praha 4 zopakovala svůj stříbrný úspěch z roku 2015. Na Vrzalovou nakonec ztratila čtrnáct vteřin (30:09) Pro bronz si doběhla Lucie Sekanová (30:21), která se v závěrečném okruhu dostala před Kristiinu Mäki (30:35), na kterou tak zbylo umístění těsně pod stupni vítězů.

youtu.be/T7LkPQuG_WI

V kategorii dorostenek byla zvítězila Anna Málková reprezentující SK Jeseniova Praha, která si s tříkilometrovou distancí poradila za 11:44. O dvě vteřiny byla pomalejší stříbrná Adéla Koláčková z Olympu Brno (11:46). Na stupně vítězů je doprovodila bronzová Adéla Hluchá z Opavy (12:00). 

Na tříkilometrové trati starších žákyň byla nejrychlejší Eliška Landsmannová z Atletiky Jižní Město (11:56), když v napínavém finiši porazila nakonec stříbrnou Lucii Zvolánkovou z Aritmy Praha (11:57). Třetí skončila s devítivteřinovým odstupem Pavla Štoudková z Blanska (12:06).

Mezi staršími žáky potvrdil roli papírového favorita stříbrský Jakub Davidík, jehož vítězný čas měl hodnotu 10:32. Pro stříbro si doběhl Nico Boketta z Atletiky Jižní Město za 10:36 a na bronzový stupínek vystoupal Michal Hanyk z Turnova (10:44).

Mladší žactvo mělo na programu dvoukilometrovou trať. Mezi dívkami si s ní nejlépe poradila Tereza Placatková z Příbrami v čase 7:35 a stala se tak mistryní republiky. Těsný doběh o stříbrnou medaili vyzněl lépe pro Sáru Navrátilovou z Bruntálu. Na Annu Cagašovou z Frýdku-Místku „zbyl“ bronz. Obě závodnice zaznamenaly čas 7:53.

Stejnou kategorii chlapců opanovali borci z Příbrami.  Zvítězil Marián Dražan v čase 6:50. O tři vteřiny zpět zaostal jeho oddílový kolega Matěj Šolc, který o jednu vteřinu uhájil svou pozici před bronzovým Janem Koutným z Vyškova. 

Petr Jelínek