Novolhotská pětka 2012

15.07.2012 19:41

   Ján Matúš a Irena Pospíšilová

vyhráli 3.ročník NOVOLHOTSKÉ PĚTKY.

První dva ročníky se běžely v tropickém počasí, tentokrát bylo vše jinak. Deštivé počasí a ochlazení přivítali závodníci na 5 km, určitě se však nelíbilo pořadatelům a divákům. Dětské kategorie měly opravdu smůlu, celou dobu pršelo a tak se ani nedal čekat nějaký velký nápor dětských účastníků. Přesto ti co přišli, tak si to užili. V některých kategoriích to byly nádherné souboje (v mladších žákyních mezi Melánií Beňkovou a Annou Výletovou) až na cílovou čáru.

I přes nepřízeň počasí si pořadatelé můžou zapsat největší účast závodníků v tříleté historii závodu. Ve všech kategoriích startovalo 171 závodníků (loni 159, předloni 110) a jsem si jistý, že pokud by nepršelo, tak by určitě přišlo 200 startujících.

Přesně v 18 hodin vyběhlo 86 vytrvalců na trať 5 km (4 okruhy - 1250 m) a již v prvním kole získala náskok čtveřice běžců - Matúš, Durďák, Janíček, Rehuš. V druhém kole nastoupil Matúš, získal 50 m náskok a ten udržel až do cíle. Za ním však až v posledním kole získal mírný náskok druhý Rehuš před třetím Durďákem. Čtvrtý Janíček již v cíli ztrácel téměř minutu a pátý byl obhájce vítězství Jakub Valachovič. Ten se v cíli radoval možná nejvíce ze všech závodníků a měl k tomu důvod. Po šesti měsících se poprvé po zranění postavil na start závodu a nebylo na něm vidět, že by ho zraněná noha nějak limitovala. Až nabere přes léto chybějící kondici, tak určitě začne opět zatápět nejlepším běžcům.

V ženách vítězná Irena Pospíšilová posunula traťový rekord o 20 s na čas 20:06. Druhá doběhla Jana Kadlecová - 20:40 a třetí byla časem 21:29 krasobruslařka Adriana Slaníková.

Ikdyž je trať závodu náročná pro běžce (4x nahoru, 4x dolu), tak divácky je to nádhera - mohou běžce sledovat jak běží nahoru i dolu. A pokud se podaří přesvědčit místní fotbalisty, že uběhnout 5 km není pro fotbalistu maraton, tak bude příští rok na startu hlavního závodu určitě přes 100 běžců.