Malanská trnka 2012

20.05.2012 19:13

 

Jinak by traťový rekord posunuly o téměř tři minuty," uvedl na webových stránkách hodonínského běžeckého klubu šéf Moravsko-slovenského běžeckého poháru 2012 Pavel Bíla.

Diskvalifikování brněnských běžců nahrálo Durďákovi, který má v posledních týdnech neuvěřitelnou formu. Rohatecký vytrvalec zvládl doběhnout z Malé Vrbky do Hrubé Vrbky a zpět za 21:39 minuty. Druhý Slovák René Valent zaostal za vítězem o téměř padesát vteřin. Třetí byl na Horňácku Viliam Dinžík z Bratislavy.

Ženám opět kralovala Irena Pospíšilová. Druhou příčku obsadila veteránka nad pětatřicet let Kateřina Doubková, třetí skončila další veteránka Jana Kadlecová.

V dalších kategoriích se z vítězství radovali Jan Miškeřík, Pavel Klimeš, Vladimír Varmuža, Karel Karas, Ivo Řezáč a Marta Durnová.

Pátého ročníku se celkem zúčastnilo 282 závodníků. „Pořadatelé si zapíší rekord," řekl Bíla. V dětskýchkategoriích startovalo 195 běžců a na start hlavního závodu se postavilo sedmaosmdesát běžeckých nadšenců.

„Již jsem toho viděl na závodech hodně, ale stále mně něco překvapuje. Tentokrát to bylo až neskutečné množství malých capartů snad z celého Horňácka. Ve čtyřech nejmladších kategoriích proběhlo cílem 124 závodníků," kroutil hlavou Bíla.

Jen v kategorii mladší dívky bylo na startu dvaačtyřicet závodnic. „Pro diváky je to fantastické, ale rozhodčí se potí již před startem," uvedl Bíla.

Podle něj je při takovém množství téměř nemožný start bez pádu. „Děti při výstřelu vyběhnou a vůbec nepřemýšlí nad tempem závodu. Těch dvě stě metrů běží po celou dobu sprintem a v cíli to vypadá tak, že je rozhodčí chytají jak rybáři sardinky. Ale to je na tom to krásné," pronesl Bíla.

Ten se rozhodl dětské kategorie od příštího roku upravit. „Tříletá kategorie je moc. Zavedeme kategorie pro osmi a devítileté, nová bude pro šesti a sedmileté a ti maličcí od dvou do pěti let budou běhat rovněž sami," řekl Bíla.

Moravsko-slovenský běžecký pohár pokračuje v neděli v Šaštíně. Na začátku června se vytrvalci představí v Moravském Písku a Šaraticích.