Gbely - 25.1. 2014 - vyhlášení MSBP 2013

01.02.2014 19:57

 

 

Rohatecký Durďák, král vytrvalců, zůstal na bežeckém trůnu

29.1.2014 16:57

Hodonínsko – Moravsko-slovenský běžecký pohár 2013 ovládl Luděk Durďák. Rohatecký vytrvalec triumfoval v hlavní mužské kategorii opět po roce. Ženám loni kralovala slovenská závodnice Erika Farkašová.

Ani mezi veterány nedošlo k žádným překvapením. Z vítězství se radovali Jan Miškeřík, Josef Veverka, Vladimír Varmuža, Josef Šohaj, Ján Kocák, Miroslava Zíšková a Marta Durnová.

Amatérským, zato nadšeným sportovcům tleskal zaplněný kulturní dům Gbely. Právě tam se vyhlášení uskutečnilo. Slavnostní večer opět uváděl řídící soutěže Pavel Bíla, který v úvodu připomněl lidem v sále páté výročí Moravsko-slovenského běžeckého poháru.

Hlavním důvodem spojení Grand Prix okresu Hodonína a Grand Prix Záhoří do společné soutěže, ke kterému došlo v roce 2008, byla termínová kolize závodů.

„Letos budu již devětadvacátým rokem vaším řídícím soutěže. To je doba, kdy vám mohu říct, že každá změna v pravidlech soutěže přinesla velké emoce. Vždy jsem musel bojovat o prosazení novinek. Všichni to chtěli dělat postaru a nic měnit," prohlásil Pavel Bíla.

„Závodníci přijali změnu s velkým nadšením. Spojení obou soutěží přineslo až neskutečné problémy. První ročníky byly opravdu organizačně těžké. Dneska mohu prohlásit, že GP Záhoria je zcela rovnocenným partnerem GP Slovácko," přidal.

Za posledních pět let se v Moravsko-slovenském běžeckém poháru uskutečnilo 166 závodů a rozhodčí BK Hodonín zaznamenali v cíli 40 706 závodníků. „Co ale čísla nemohou vyjádřit je to, že za těch pět let se nevyskytl žádný národnostní problém a je vidět, že ani rozpad Československa nás, běžce, nerozdělilo a všichni spolu dokážeme perfektně vycházet," pronesl Bíla, který udělil Cenu řídícího soutěže.

Pro ni si na pódium přišla elegantní Marta Durnová. Dcera legendárního vytrvalce Květoslava Hány totiž jako jediná za posledních pět nevynechala žádný ze závodů Moravsko-slovenského běžeckého poháru. „Snad se na mě nebude zlobit když řeknu, že je Vladimír Varmuža v sukni," vtipkoval Bíla.

Ten obdaroval obrazem slovenského kolegu Radovana Michalicu, který po pěti letech skončil jako ředitel Grand Prix Záhoria. Dosavadního šéfa nahradil ve funkci Pavol Polesňák.

Do letošního ročníku populárního běžeckého seriálu bylo zařazeno celkem pětatřicet závodů. Na poslední chvíli byla do termínové listiny zapsána Velká cena Holíče.

Vítězství v hlavní kategorii bude obhajovat Luděk Durďák, který si opět po roce podmanil hlavní mužskou kategorii. „Jako vítěz musím být spokojený. I když toto vítězství bylo o něco jednodušší než to předchozí," řekl Durďák, který neměl takovou konkurenci jako vítězové veteránských kategorií. „Soupeři mi to trochu usnadnili. Třeba Jakub Valachovič tolik neběhá, další Slováci zase seriáltolik vážně neberou," pronesl Durďák.

Rohatecký běžec loni zvítězil v Javorníku, v Šaštíně zase překonal na půlmaratonu osobní rekord. Durďák vyhrál i Búranský kros. „Sice mi připomínal pánovský tankodrom, ale líbil se mi hodně," usmíval se známý vytrvalec, který si považoval každého umístění mezi třemi nejlepšími. „Pokud skončím na bedně, je to vždy super, protože na některých závodech startovali i zahraniční běžci nebo čeští reprezentanti," připomněl.

Letos by chtěl Durďák absolvovat maraton nebo si vyzkoušet závod v zahraničí. „Strýc, který mě přivedl k běhání, má rekord 2:43 hodiny. Chtěl bych zaútočit na jeho osobák. Je to pro mě velká výzva," říká člen Sboru dobrovolných hasičů Rohatec, který pomýšlí i na závod v Chorvatsku. „Pohrávám si s myšlenkou, že bych v červnu startoval na Plitvických jezerách, kde se koná maraton. Tam bych ale startoval na kratší trati," pronesl. „Chci prostě zažít něco jiného. Všechno ale záleží na času a penězích," dodal Durďák.

Bíla: Vrací se doba, která u nás byla před dvaceti lety
„Jsem spokojený. Loňský rok hodnotím na jedničku. Dostali jsme se z finančních problémů a naopak nemuseli jsme řešit žádné organizační problémy. Účast taky byla obrovská. Některé podniky sice narušilo extrémní počasí, ale to už k celoroční soutěži patří. Výsledky mě nepřekvapily. Spíše mě zaskočil fakt, že na Hodonínsku ubylo v hlavních mužských a ženských kategoriích běžců a běžkyň, kteří by konkurovali nejlepším. Slováci mají v těchto kategoriích větší šťávu. Nemají ale zase tolik dobrých dětí. Některé kategorie jsou na ústupu, jiné jsou dobré, ale vždycky se dá očekávat, kdo se bude pohybovat na špici. Durďákovi mohl konkurovat Valachovič, který byl ale často zraněný. Nárůst běžců přičítám zdokonalení sytému dětských kategorií. Náš pohár má opravdu řád. Dneska nám běhají celé rodiny, které v minulosti neměly ke sportu žádný vztah. Dovolím si tvrdit, že sportovat začal celý národ. Vrací se doba, která u nás byla před dvaceti lety, a dětské poháry mají velkou tradici. I když je jasné, že boom a nadšení lidí se jednou zastaví. Současnou generaci musíme motivovat. Na druhé straně čím víc soutěžících je, tím je více problémů. Je mnohem jednodušší udělat závod pro sto běžců než pro tři sta. Ať už z hlediska organizace, materiálního vybavení nebo zázemí. Nechceme konkurovat velkým závodům, které pořádají nadnárodní společnosti. Pořád chceme, aby se lidé na Slovácku a Záhoří bavili. Atletika je nejlevnější sport. Všichni kluci by chtěli hrát hokej, ale ne každý si ho může dovolit. Ve fotbale je hodně zranění, házená je zase tvrdá. V seriálu se loni objevili sportovci z různých odvětví. Kdyby mně před pěti lety něco řekl, že budeme tak daleko, nevěřil bych mu. Grand Prix Záhoří totiž za námi opravdu zaostávalo. Teď i díky starostům a dalším lidem jsou závody na Slovensku na stejné úrovni jako u nás. Pohár je tak zaběhlý a pravidla tak zpevněná, že moc změn nebude. Podle mě začne přibývat kratších tratí. Lidé totiž nemají v dnešní hektické době čas tolik trénovat. Co se týká zahraničních běžců, přínos pro seriál nemají žádný. Jejich start je pouze zpestřením pro diváky. Já bych ale nikomu nic nezakazoval. Každý organizátor má možnost dát cenu ředitele závodu. Co vím, tak někde oceňují Afričany a další zahraniční běžce zvlášť. Podle mě je to správná cesta. Protože čeští vytrvalci se s nimi nemohou rovnat. Ne že by byli špatní, ale prostě nemají podmínky. Atletika totiž není tak populární jako jiné sporty a srovnávat platy hokejistů a fotbalistů s běžci prostě nejde."

Ředitel Moravsko-slovenského běžeckého poháru 2014 Pavel Bíla

Moravsko-slovenský běžecký pohár 2013

Absolutní vítězové

Muži: 1. Luděk Durďák (SDH Rohatec) – 15 393 bodů.

Muži nad 40 let: 1. Jan Miškeřík (Lipov) – 15 087 bodů

Muži nad 50 let: 1. Josef Veverka (AC Čejkovice) – 14 604 bodů.

Muži nad 60 let: 1. Vladimír Varmuža (BK Hodonín) – 13 371 bodů.

Muži nad 65 let: 1. Josef Šohaj (Uherský Brod) – 11 421 bodů.

Muži nad 70 let: 1. Ján Kocák (Junior Holíč) – 8 289 bodů.

Ženy: 1. Erika Farkašová (Grafobal Skalica) – 13 968 bodů.

Ženy nad 35 let: 1. Miroslava Zíšková (ŠK Jablonica) – 10 803 bodů.

Ženy nad 45 let: 1. Marta Durnová (Branopac Veselí nad Moravou) – 12 993 bodů

Grand Prix Slovácka

Muži: 1. Luděk Durďák (Rohatec, 13 074 bodů), 2. Vladimír Divácký (Svatobořice, 10 857), 3. Vít Polášek (Hodonín, 10 419).

Muži nad 40 let: 1. Jan Miškeřík (Lipov, 12 834 bodů), 2. Dušan Tomčal (Lipov, 12 771), 3. Miroslav Minařík (Kunovice, 12 294).

Muži nad 50 let: 1. Josef Veverka (Čejkovice, 12 468 bodů), 2. Václav Guliš (Dolní Bojanovice, 12 432), 3. Libor Bartoš (Hodonín, 10 851).

Muži nad 60 let: 1. Vladimír Varmuža (BK Hodonín, 11 547 bodů), 2. Pavel Kubíček (Dobré Pole, 9 198), 3. Lubomír Bartál (BK Hodonín, 8 610).

Muži nad 65 let: 1. Josef Šohaj (Uherský Brod, 10 008 bodů), 2. František Kubíček (Dobré Pole, 7 647 bodů), 3. Karel Karas (BK Hodonín, 4 503 bodů).

Muži nad 70 let: 1. Květoslav Hána (Veselí nad Moravou, 7 809 bodů), 2. Jaroslav Machala (Hluk, 4 037 bodů), 3. Josef Holý (MS Brno, 1 049 bodů).

Ženy: 1. Adriana Slaníková (AK Hodonín, 7 209 bodů), 2. Tereza Korvasová (AK Hodonín, 2 286), 3. Jana Mejtská (Kunovice, 2 061).

Ženy nad 35 let: 1. Jana Kadlecová (AK Hodonín, 8 094 bodů), 2. Irena Horňáčková (Veselí nad Moravou, 6 036), 3. Kateřina Doubková (Perná, 5 430).

Ženy nad 45 let: 1. Marta Durnová (Veselí nad Moravou, 11 763), 2. Jana Klimešová (Kyjov, 6 306), 3. Marie Hynštová (Vyškov, 3 829).

JUNDOR 2013

Dorostenky: 1. Erika Kollárová, 2. Kristína Pavlíková, 3. Barbora Horváthová (všechny Borský Svätý Jur).

Dorostenci: 1. Zdenek Švejda (Borský Svätý Jur), 2. Dávid Bokros, 3. Elvis Gunar (Malacky).

Juniorky: 1. Anna Jurčáková (Borský Svätý Jur), 2. Pavla Nováková (Hodonín), 3. Mária Fuksová (Borský Svätý Jur).

Junioři: 1. Jakub Konečný (Veselí nad Moravou), 2. Jakub Troják (Borský Svätý Jur), 3, Tibor Horváth (Malacky).

Cena řídícího soutěže: Marta Durnová (Veselí nad Moravou).

 

Autor: Libor Kopl