BEH ŠAŠTÍNSKÝMI BORMI

28.05.2012 18:23

Protože jsem závod v Šaštíně osobně neviděl, požádal jsem o komentář Luďka Durďáka

Ženskou kategorii a děti, ale moc komentovat nemůžu. Snad jen to, že účast hlavně dětí byla oproti předchozím závodům poměrně slabá a zastoupený byl hlavně oddíl Fenix Malacky (já jsem rád i za to, pořadatelé tam původně nechtěli mít dětské běhy). V ženách opět jasně triumfovala Irena Pospíšilová, překvapením je třetí místo teprve 13ti leté Simony Halešové.
Mužský závod měl favorita v Mariánu Dávidíkovi, slovenském reprezentantovi v orientačním běhu. Sekundovat mu měli Tomáš Palkovič a Luděk Durďák. Hned po startu se od zbytku pole utrhla asi osmička závodníků. Na čele si malý náskok vytvořili Luboš Pavlík a Luděk Durďák, na čtvrtém kilometru se na ně však dotáhli Dávidík s Palkovičem a Pavlík přestal tempu stačil a ztrácel. Trojice favoritů se prala společně s vyprahlými písečnými dunami. Sucho se na trati výrazně podepsalo a zvládnout už tak náročný profil byl kvůli hlubokému písku ještě složitější. Tempo čelní skupiny bylo konstantní a před pronásledovateli se budovala stále větší náskok. Na dalších místech se pořadí přelévalo, za pomyslnými stupni se o co nejlepší umístění prali Jirka Škrobák, Dušan Tomčal, dnes vynikající veterán Pavel Klimeš a stále také Pavlík.
Na čele došlo ke změně po občerstvovací stanici na jedenáctém kilometru, kdy Durďák přestal tempu dvojice Slováků stačit a začal ztrácet. "Sobotní desítka na dráze se asi projevila, kluci šli výborně, už to nešlo je udržet," zhodnotil důležitý moment závodu Durďák.

Dávidík s Palkovičem nadále spolupracovali a stále více bylo zřejmé, že o vítězi se rozhodne až v samotném závěru. Lepší finiš nakonec předvedl bratislavský Marián Dávidík, když červenou bránu Moravsko-slovenského běžeckého poháru v cíli proťal o vteřinu před Tomášem Palkovičem. Durďák si o více než minutu po nich doběhl pro třetí příčku. Sobotní dráhová desítka jakoby nebyla znát v nohách čtvrtého Jirky Škrobáka, který v závěru setřásl nejen Tomčala s Pavlíkem, ale i zle dotírajícího Pavla Klimeše. Ten však jako veterán nad 50 let podal vynikající výkon.

*********************
Máme za sebou velmi náročný měsíc (od 28.4. do 27.5. jste zvládli 7 závodů) a místo přestávky Vás čeká o víkendu dvojzávod. Nejprve to bude v sobotu lehčí kros v Moravském Písku a pak v neděli náročný závod v Šaraticích. Doufejme že nebude pršet a všichni si to užijeme ( loni v Šaraticích pršelo a stálo to za ...)