Studený Hodonínský kros

18.03.2018 17:34

15.ročník Hodonínského krosu nevybočil z tradice posledních ročníků, tzn. zimní větrné počasí. A když k tomu přidáme již měsíc přetrvávající chřipkovou epidemii na jižní Moravě, konkurenci závodu Běhu Lužánkami v Brně, dalších závodů v Uhřicích a ve Zlíně, tak jsem se obával, že v Hodoníně se snad ani běhat nebude.

K mému velkému překvapení jsme zaregistrovali v cíli 282 startujících.

Škoda jen, že dětské kategorie byly ochuzeny o start domácích z AK Hodonín (jsou na soustředění), jinak by i v tomto počasí padla třístovka.

Hlavní běh byl opět rozdělen na dva starty (celkem 140 účastníků). V 1.běhu si rozdali ženské kategorie s veterány nad 60,65,70 let a výbornou formu ukázala od letošního roku veteránka nad 35 let Irena Pospíšilová – 23:27. Jasně porazila mladé nadějné běžkyně a po celý závod je k sobě nenechala přiblížit. Poslední okruh nakonec lépe zvládla druhá Marie Bušinová – 23:48 před třetí letos 16letou Zuzanou Švejdovou – 23:56.

Elitní 2.běh měl od startu v čele silnou trojici favoritů – Filip Sasínek, David Kákona, Jakub Valachovič. Vše nasvědčovalo tomu, že Filip Sasínek do toho v posledním kole šlápne a obhájí loňské prvenství. Bohužel, ve třetím kole musel odstoupit pro zranění nohy, a tak se do toho opřel v posledním kole jeho oddílový kolega David Kákona a zvítězil výborným časem 18:19. Spokojený byl v cíli i druhý Jakub Valachovič - 18:24 a třetí Roman Paulík – 18:52.

Jestliže jsme si v průběhu závodu ztěžovali na počasí, tak vyhlašování již probíhalo za teploty okolo 0 °C a poletoval sníh.

A podle předpovědi to vypadá, že se snad ohřejeme až za měsíc ve Vacenovicích. Tentokrát budu doufat, že se snad odborníci na počasí mýlí a bude líp.