Rekordní Mravenčárská míla

20.05.2018 19:10

 

 

 

11 - MSBP 2018 - MRAVENČÁRSKÁ MÍLA - výsledky.xlsx (339,7 kB)

 

Po včerejším 32.ročníku běhu MRAVENČÁRSKÁ MÍLA v Plaveckém Štvrtku asi pořadatelé dlouho nemohli uvěřit, že tam běhalo tolik závodníků. Na grafu vidíte, že po vzniku MSBP se účast neskutečně zvedla. A pro většinu běžců je to stále jen taký lidový běh, ale přesto má své kouzlo. Běhá se na písečné lesní trati, nejezdí tam auta a každým rokem se zlepšuje. Když si vzpomenu, že před sedmi lety byl závod před zrušením a mnoho nechybělo, tak byste po závodě nemohli ochutnat tak výbornou ,,CIGÁNSKOU PEČIENKU,,.

32.ročníku se zúčastnilo celkem 328 startujících (169 dětí, 139 v hl.závodě, 13 nordic walking, 7 canicross). Začínalo se závodit za chladnějšího počasí po nočním dešti, ale pak se na všechny usmálo sluníčko a při hlavním závodě bylo možná některým až moc horko. Mužské  kategorie ovládl veterán Luděk Durďák – 21:27 před Jánem Matúšem – 21:39 a René Valentem-21:48. V ženách zvítězila Katarína Bátovská – 25:34 před Erikou Farkašovou – 27:39 a jako třetí doběhla Marta Durnová – 28:29.

Zajímavý je také věkový rozdíl mezi nejstarším a nejmladším účastníkem 32.ročníku a to téměř 80 let !!! Nejmladší Laura Matuská  z Jablonice má teprve necelých 1,5 a nejstarší Květoslav Hána měl před měsícem 81 roků.

Když jsem v roce 2002 rozhodl, že každý závod naší soutěže bude muset vypsat dětské kategorie v dnešní podobě, tak to bylo dohadování s pořadateli. A podívejte se na to, jak jsou dnes dětské kategorie populární a jakou mají účast. Pro dnešní účastníky závodů je těžko pochopitelné, že před 40 lety (naše vytrvalecká soutěž má letos již 40 roků!!) byly na závodech vypsané pouze kategorie Muži, Ženy, Mladší žactvo, Starší žactvo a ml. a st.dorost, a někde ještě jedna kateg. Muži vet. Dnes je povinnost vypsat závod pro min. 26 kategorií.

A jelikož se říká, že v nejlepším skončit, tak by to chtělo od příští roku nového řídícího soutěže. Nová mladá krev, nové myšlení, to vše by naše soutěž potřebovala. Já dělám řídícího soutěže 33 let ( prvních sedm roků tomu velel Jenda Bělohoubek z Mikulčic) a myslím, že roky nikdo nezastaví. Těžko se s tím budu smiřovat, ale já jsem jako mladý taky bojoval proti starým bafuňářům. A proto se hlaste, ale pozor. Moc muziky za málo peněz !!!!!!