Lipovská 10 pro Kotyzu

01.09.2012 20:53

Petr Kotyza a Irena Pospíšilová

zvítězili v 3.ročníku Lipovské 10.

Těsně před startem první kategorie přestalo v Lipově pršet a tak to nakonec byly pro diváky perfektní podmínky na fandění. Bohužel déšť odradil asi zájemce startu v dětských kategoriích, bylo jich míň, než pořadatelé očekávali - 100 startujích. Dalších 72 vytrvalců běželo závod na 10 km, trať se trochu upravila a byl posunut i start. Běželo se 5 okruhů obcí, první delší měl 2 400 m, další čtyři 1 900 m. Ihned od startu se v čele usadil Petr Kotyza před Lukášem Souralem. Petr Kotyza svůj náskok pohodlně zvyšoval a v cíli - 34:13 - měl náskok před druhým Lukášem Souralem přes 1 minutu - 35:20. To o třetí místo se bojovalo velmi urputně. Třetí Jirka Škrobák prokázal svou rychlost v posledním kole a časem 35:37 porazil o osm sekund čtvrtého Dušana Tomčala - 35:45. Tomčal si spravil chuť alespoň vítězstvím v kateg. ,, nejlepší HORŇÁK ,,.

Pro diváky byl atraktivní i velký souboj o nejlepší ženu. Irenu Pospíšilovou zle potrápila Jana Kadlecová. Tato již věkem veteránka se dokázala ve čtvrtém kole dotáhnout na Pospíšilovou a tak se v prostoru cíle očekával souboj ve finiši. Pospíšilová to nedopustila a její zrychlení Kadlecová již neudržela. Bylo to nakonec jasné vítězství Ireny Pospíšilové - 40:13 o 41 s před Janou Kadlecovou. Třetí doběhla další veteránka Zuzka Stoličná v čase 44:00.

Že tato trať bude velmi rychlá se vědělo ( pokud se sejde konkurence rychlých běžců - tak to bude i pod 30 minut ), ale že dokázali všichni zavodníci doběhnout do cíle pod 1 hodinu - to před nimi smekám.

Nejstarší Květoslav Hána to dokázal v 75 letech za 57:51 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Běžcům při závodě vadila pouze velká vlhkost vzduchu, zato si nemohli vynachválit pořadatelskou službu na trati. V Lipově by se mohli běhat velké závody.