Rohálovská 10 pro cizince

01.03.2015 07:26

Rohálovská desítka: Zahraničním závodníkům konkurovala jen Kamínková

28.02.2015  '  Zdeněk Smutný    

       
Rohálovská desítka: Zahraničním závodníkům konkurovala jen Kamínková       

Naprosto ideální běžecké podmínky přivítaly v Prusinovicích na startu Rohálovské desítky 573 běžců i běžkyň v hlavním závodě na 10 km. V podstatě si nepamatuji, kdy tu panovalo takové bezvětří jako letos. Jen se prostě naše vytrvalecká špička nějak zapomněla dostavit.

Nejlepšími českými běžci Míč a Kamínková

Bohužel je to tak. Mezi muži neměli zahraniční běžci odpovídající konkurenci. V podstatě si ihned odskočili od startovního pole a o první tři místa si to rozdali v závěrečných stovkách metrů.

Tam měl nejvíce sil Gregor László /Benedek Team - 30:59/, druhý skončil Ruslan Pechnikov /JM Demolex Bardejov - 31:03/ a třetí pak Tomáš Nagy /Benedek Team - 31:15/. Čtvrtý proběhl cílem Tibor Sahajda /JM Demolex Bardejov - 31:36/ a teprve na pátém místě protnul cílovou pásku ve výborném čase první český závodník Robert Míč /VSK Univerzita Brno - 31:44/.

Potom se již za sebou řadili další čeští vytrvalci Petr Lukeš /SSK Vítkovice - 32:06/, Pavel Hrdina /AK Perná - 32:24/, Lukáš Kučera /VSK Univerzita Brno - 33:03/, Dan Orálek /MS Brno - 33:15/ a desátý pak doběhl Jiří Petr /Diadora - 33:19/.

Ženám vévodila maďarská vytrvalkyně

Zita Káscer /Benedek Team - 36:33/ si již od startu poměrně neohroženě běžela pro vítězství na letošním ročníku Rohálovské desítky. Petra Kamínková /ADIDAS Boost Team - 37:11/ se jí sice z počátku držela, ale v kopcích jí maďarka odskočila a tak Petra už jen v poklidu doběhla do cíle na druhém místě, protože Lubomíra Maníková /JM Demolex Bardejov - 38:51/ překvapivě brzy odpadla.

Čtvrté místo vybojovala po tuhém souboji na trati až v závěru Carmen Beshirová ADIDAS Boost Team - 39:10/, když dokázala zdolat výborně běžící Irenu Pospíšilovou /AK Drnovice - 39:24/. Poslední ženou, která se na zdejší náročné trati dostala pod 40 minut, pak byla na šestém místě Kristina Čablová /AK Emila Zátopka - 39:54/.

Počasí se už nezbláznilo

Po předloňském pekelném počasí se už zdá, že pravidelné návštěvy místního kostela s hlubokými meditacemi se Ondrovi Němcovi vyplatily. Počasí na konec února bylo víc než přijatelné a už závodníkům nepřipravilo žádné nepříjemné překvapení v podobě šílené vánice a hromady sněhu. Naopak podmínky byly fakt velmi dobré.

Ondřej Němec tedy připravil opět s BK Holešov, OÚ Prusinovice, SDH Prusinovice, TJ Prusinovice o. s. pro vytrvalce již tradiční běžecký únorový svátek se vší parádou.

A důkazem, že se mu to daří už tolik let, je čím dál větší zájem běžců o start na již téměř posvátné Rohálovské desítce. Prostě v Prusinovicích je vždy koncem února běžecký svátek, kterému můžou i Vánoce začít závidět.


Foto: Vladimír Bortl

Názory těch nejlepších

Letošní podmínky si všichni pochvalovali. Ideální teplota, bezvětří, to se v Prusinovicích nesejde každý rok. Letos to tedy vyšlo.

"Dnes se muselo běžet všem dobře," hodnotil svůj skvělý výkon Robert Míč. "Naprosto ideální podmínky a k tomu všemu mi to výborně běželo, vše tu klapalo na jedničku, co víc si přát," dodal na závěr Robert velmi spokojeně i jako pochvalu všem pořadatelům zdejšího závodu.

"Samozřejmě se běželo dobře, jen škoda, že jsem celou trať absolvoval sám, mohlo to být lepší," přitakal Pavel Hrdina.

"Nemohl jsem se po celý závod pořádně rozběhnout," přiznal se Lukáš Kučera. "Je to první start od podzimu. Mohl bych se otočit a jít znovu, ale rychleji bohužel zatím ne."

"Teprve začínám s kvalitnějšími tréninky," řekl mi Dan Orálek. "Jsem pořád v únavě, takže si myslím, že mi to tu vyšlo na ten můj stav velmi dobře," ještě konstatoval na konec nejlepší veterán Rohálovské desítky.

"Jsem ráda, že mi dnes vydržel zraněný úpon pod kolenem," spokojeně ukazovala na problematické místo posledních týdnů Petra Kamínková. "Proto jsem se ani nesnažila jít do kopců moc naplno, abych to náhodou ještě nepokazila. Ale vypadá to dobře, tak snad už bude klid a můžu se začít rozběhávat. Sice toho naběhám teď už mnohem míň než v předchozích letech, ale je vidět, že mi to stačí."

"Dnes mi to vůbec nesedlo," jen suše konstatovala Lubomíra Maníková. "Snad to příště půjde lépe."

O to víc se spokojenější byla ovšem Irena Pospíšilová na trati, která není opravdu jejím šálkem kávy, protože kopce zrovna nemusí: "Měla jsem z toho obavy, ale šlo to celkem dobře, jen je škoda, že už jsem v závěru nedokázala udržet kontakt. Ale na začátek sezóny je to výborný výsledek, který mě potěšil a věřím, že to bude teď už jen a jen lepší."

A začátek běžecké sezóny začíná v posledních letech vždycky v Prusinovicich téměř skoro pro všechny vytrvalce. Proto se zde schází takové počty běžců, kteří odjíždějí pokaždé velmi spokojení. To je bez debat skvělá vizitka pro pořadatele. A také ta nejlepší pozvánka pro příští rok.

Výsledky

Foto 502× - Lidka Polišenská


Autorem článku je Zdeněk Smutný, zkušený a zásadový trenér z Nemojan, který se již 40 let věnuje běhání. Trénování jiných a častá účast na závodech se staly součástmi jeho životního stylu. Často se liší svými názory od ostatních a mnohdy jde tvrdohlavě proti zkostnatělým názorům některých lidí. Jeho pravidelné všeobecné tréninkové plány najdete na stránkách AK Drnovice.


- See more at: https://www.bezvabeh.cz/clanek/3434-rohalovska-desitka-zahranicnim-zavodnikum-konkurovala-jen-kaminkova#sthash.T6grLR9U.dpuf