Rohalovská 10 - 1.část

26.02.2011 19:00

 

Rohálovská desítka: Účastnický rekord a výborná Kamínková

Ivo Domanský, Petr Kostovič | 26.02.2011 | přečteno: 475x

Účastnický rekord, 434 běžců v hlavním závodě a 230 dětí v rámcových bězích a suverénní vítězství Petry Kamínkové (AK Olomouc) v závodě žen časem 35:48, to byly hlavní momenty sobotní Rohálovské desítky. Celkovým vítězem závodu se stal časem 30:49 Jan Kreisinger z AK Kroměříž.

Jak chutná závod roku, přijelo do Prusinovic na 18. ročník Rohálovské desítky vyzkoušet celkem 665 běžců všech věkových kategorií a tímto počtem vytvořili nový účastnický rekord.

Složení elitního startovního pole bylo letos o něco slabší, než tomu bylo v minulých letech, mezinárodní punc dali závodu běžci ze Slovenska a Maďarska. Vítězství Kreisingera se zrodilo v úseku mezi osmým a devátým kilometrem, kdy zaútočil a jeho tempu nikdo z dalších běžců z čela závodu nestačil. Do té doby mu na špici závodu dělala společnost skupinka dalších tří běžců, Jiří Homoláč (VSK Univerzita Brno), Albert Minczér (Benedek Team, Maďarsko) a Tamás Tóth ze stejného klubu jako Minczér. Kreisingerův vítězný čas je o více než minutu horší než dosavadní rekord závodu (29:26 – Ezekiel Jafari Ngimba, 2009) a o více než půl minuty jím zaostal i za svým loňským výkonem, který tehdy stačil na druhé místo.

Na druhém místě nakonec doběhl časem 31:14 vítěz loňského závodu Hodonín – Skalica Minczér, se třetím místem bude pravděpodobně spokojen Jiří Homoláč (31:27).

Závod žen se proměnil v sólo olomoucké Petry Kamínkové, která si doběhla pro jedenácté vítězství z osmnácti uskutečněných ročníků Rohálovské ve velmi dobrém čase 35:48 na 28. místě celkového pořadí. „Jedenácté vítězství mě těší, hodně si ale cením i vítězného času,“ řekla v cíli Petra Kamínková, která se po závodě přesouvá k dalšímu tréninku do Vysokých Tater.

Do Prusinovic sice nedorazila maďarská běžkyně Réka Bátaiová, na Kamínkovou by však v její současné formě pravděpodobně stejně nestačila.

Pro druhé místo si doběhla slovenská běžkyně Lubomíra Maníková (39:07 – AK Spartak Dubnica), třetí příčku obsadila časem 39:30 Petra Pastorová (MK Seitl Ostrava). Pod čtyřicet minut se vtěsnaly ještě další tři závodnice, na čtvrtém místě mladičká, dvanáctiletá Carmen Beshirová (39:43 – SK Zdice), pátá Kateřina Doubková (39:54 – Dinosport Ivančice) a šestá Jiřina Kociánová (39:57 – AHA Vyškov).

Závodilo se na náročné trati za krásného slunečného počasí a mírného větru.

Místo původně ohlášeného Roberta Změlíka byl startérem závodu kreslíř, karikaturista a sedmnáctinásobný mistr České republiky a Československa v jízdě na saních Petr Urban, který se může pochlubit i atletickou minulostí. V mládí trénoval atletiku a běhával slušně střední tratě.