Konečně pěkné Mikulčice

07.04.2018 18:20

Konečně nádherné jarní počasí v Mikulčicích

 
 

5-MSBP 2018-VELKÁ MORAVA - výsledky.xlsx (269,8 kB)

 

 

Až pátý závod letošního seriálu MSBP přinesl tu nádhernou pocitovou pohodu z běžeckých závodů. Jó, počasí dělá divy. Když je pěkně, tak jsou všichni naladěni na úsměvavou notu, což u špatného počasí nějak nefunguje. A letošní VELKÁ MORAVA se ohromně vydařila. Alespoň já si ani nepamatuji, kdy bylo při tomto závodě takové nádherné počasí. Stále jsem očekával, kdy se přižene ten silný točivý vítr a budete to jako každý rok velmi nepříjemné počasí. Né, že by nefoukalo, ale oproti minulým letům to byla procházka růžovým sadem. Trochu nás sice ráno strašila teplota okolo nuly, ale jasná obloha slibovala teplejší dopoledne. A to se taky projevilo na účasti v dětských kategoriích. Rozhodčí se zpotili již při první dětské kategorii (31 startujících) a tak to šlo po celé dopoledne. 273 startujích v dětských kategoriích předvádělo parádní souboje o každé místečko na cílové čáře. Fandilo se urputně i těm posledním – no prostě parádní dopoledne.

Velmi jsem byl překvapen účastí v hlavním běhu na 10 km – 227 startujících. Sešla se ve stejný den velká konkurence závodů na Moravě (Zlín, Hranice, Ostr.Nová Ves, Obřany, Kroměříž) a taky elita měla půlmaraton v Praze a Bratislavě.  Ale Mikulčice jsou pro většinu běžců z okolí 50 km srdcová záležitost.

V mužích to dopadlo přesně podle předpokladů. Bratři Kučerové se ihned po startu chopili tempa v čele závodu a každým přibývajícím km svůj náskok navyšovali. Prémii na otočce (flaška slivovice) získal Martin Kučera a byl to taky on, kdo diktoval tempo zpět. Nakonec zůstal v čele sám a zvítězil v pohodě za 32:33. Lukáš Kučera na druhém místě měl v cíli ztrátu 12–32:45. O třetí místo spolu celý závod bojovala dvojice Hrdina, Navrátil. Lepším o 10 s byl nakonec Tomáš Navrátil-33:35 před Pavlem Hrdinou-33:45.

Nejlepší ženy si určili pořadí již na 3 km, a to se nezměnilo až do cíle. Vítězná Martina Vévodová -37:28 se však musela mít na pozoru před letos výborně běhající Irenou Pospíšilovou – 37:43. Ta za ní doběhla o pouhých 15 s, ale vyhrála Ž 35. Třetí Patrícia Puklová – 38:31 na ně ztrácela výrazně po otočce.

Jelikož bylo tentokrát v Mikulčicích teplo, tak je škoda, že na to pořadatelé nezareagovali občerstvovačkou na otočce. Letos by se hodila.

Jinak jsem odjížděl z Mikulčic velmi spokojen.