HOD-HOL-SKAL 2016

22.12.2016 15:55

Lászlo Gregor obhájil loňské prvenství, 

Eva Vrabcová Nývltová doběhla jako čtrnáctá v absolutním pořadí!!!

 
*******************************************************************************
 

K závodu se přihlásilo 567 závodníků, nakonec jich z náměstí v Hodoníně vyběhlo na trať dlouhou 12,6 km jenom 430. 

Počasí vypadalo docela přijatelné, bylo okolo 1 stupně nad nulou. Závodníkům se možná oproti loňsku běželo lépe, ale rozhodčí si určitě doběhu na náměstí moc neužívali. Nevím čím to je, ale ve Skalici  je strašně vlezlá zima. Je to stejné, jako kdyby v Hodoníně bylo -10°C, rozhodčí jsou zmrzlí a časomíra má problémy dostat časy ze stopek do počítače.

Velmi kvalitní startovní pole slibovalo rychlý průběh závodu a dal se očekávat souboj nejlepšího českého vytrvalce Jirky Homoláče  a závodníků z Maďarska a Ukrajiny. To se potvrdilo, byl to velký souboj až do cílové rovinky. Tam měl nejvíce sil obhájce loňského prvenství Lászlo Gregor -37:46, druhý Jirka Homoláč - 37:52 ten dlouhý sprint nezvládl podle svých představ, třetí místo nakonec obsadil Oleksander Matvichuk 38:16 (loni byl druhý).

Vítěz zaostal o pouhé 2 s za traťovým rekordem, byl to však nejlepší čas ze směru Hodonín-Skalica.

Fantastický výkon předvedla česká olympionička v maratónu z Ria Eva Vrabcová. Ta dokázala doběhnout na vynikajícím 14 místě mezi muži a časem 42:11 vytvořila nový traťový rekord mezi ženami !!!! Dvě minuty za ní doběhla ukrajinka Valenty Kiliarska, třetí místo si vybojovala maďarská běžkyně Szabó Tünde ( vítězka z let 2013, 2014).

Ve velkém stylu zvládly závod mladí svěřenci trenéra Slezáka z AK Hodonín. 20letý David Kákona doběhl na osmém místě v čase 40:45, 18letý Martin Rebenda byl celkově dvanáctý - 41:34 a vyhrál kategorii Juniorů. 

Na tento ročník nebudou asi v dobrém vzpomínat polští běžci. Nejlepší z nich byl až na 17.místě v celkovém pořadí. Většinou jich bylo mezi prvními patnácti hned několik.

Nejlepším slovenským běžcem byl celkově šestý Jozef Urban - 39:20. Nejstarší účastník 89letý Jirka Soukup to zvládl za 2:23:20.