Což takhle doběhnout si pro VELKOPAVLOVICKOU MERUŇKU

25.03.2019 16:48

Překrásná, slunečná a skutečně první jarní sobota roku 2019 s datem 23. března se nesla ve Velkých Pavlovicích ve sportovním duchu. Konal se zde už čtvrtý ročník běžeckého závodu s příznačným názvem – BĚH O VELKOPAVLOVICKOU MERUŇKU. 

Tento závod je zařazen do Moravsko Slovenského Běžeckého poháru a je určen jak profíkům, tak hobbíkům, běžeckým nadšencům, příležitostným běžcům a také dětem všech věkových kategorií od jednoho roku věku. Proč o velkopavlovickou meruňku? Nejrychlejší muž a žena závodu a také traťoví rekordmani každoročně běží do cíle s vidinou zisku pravé velkopavlovické meruňkovice. Lahodná motivace, co říkáte?

Letos se nechal tímto voňavým vábením zlákat rekordní počet závodníků, kterých se zapsalo celkem 410 (ve všech kategoriích), což je oproti loňskému roku o 147 více. Pořadatele velmi potěšila a příjemně překvapila mnohem vyšší účast běžců v dětských kategoriích. Letos se na trať pustilo 233 mladých závodníků, což je o 120 více než v roce 2018. Nádhera!

Více ve stručné statistice...

Běh o velkopavlovickou meruňku 2019 – IV. ročník v číslech:

(v závorkách jsou pro porovnání uvedena čísla z loňského ročníku 2018)

Celkový počet zaregistrovaných běžců ve všech věkových kategoriích – 410 (263)
Počet zaregistrovaných běžců ve všech dětských kategoriích včetně juniorů a dorostu – 233 (113)
Počet zaregistrovaných běžců – hlavní závod na 5 km (ženy a muži nad 70 let) – 65 (52)
Počet zaregistrovaných běžců – hlavní závod na 8 km (muži do 70 let) – 112 (98)
Hlavní závod celkem (5 km + 8 km) – 177 (150)

Velkopavlovičtí běžci:

Celkový počet běžců z Velkých Pavlovic (všechny věkové kategorie) – 61 (30)
Počet běžců v dětských kategoriích – 49 / 26 hochů, 23 dívek (18 / 14 hochů, 4 dívky)
Počet žen – hlavní závod na 5 km – 3 (3)
Počet mužů – hlavní závod na 8 km – 9 (9)

Velkopavlovické děti se bohužel v letošním roce ani v jenom případě neumístily na prvních třech oceňovaných místech, ale i tak jim patří obrovská gratulace za účast a obdiv za odvahu pustit se do zápolení s neměřitelnou konkurencí soupeřů z profesionálních atletických klubů. Těch se letos přihlásilo mimořádně hodně, protože velkopavlovický běh byl premiérově zařazen do Hodonínského běžeckého poháru mládeže. Naše děti a mládež běžely v souladu s ryze pravdivým motivačním heslem „Není nutné vyhrát, ale zúčastnit se!“ a vězte, byly skutečně výborní. Rvaly se do posledního dechu!

Dopolední dětské závody byly zorganizovány na sportovním stadionu u školy, dorostenci a junioři startovali svůj 1.500 metrů dlouhý závod také na stadionu, pak vyrazili na trať o dvou totožných kolech po městě a opět se vrátili na stadion.

Závod dospělých v hlavních kategoriích o délce 5 km Ženy a Muži nad 70 let a 8 km Muži byl za patřičné podpory a fandění početného publika, které zaplnilo celé Náměstí 9. května, odstartován ve 12:30 hodin. První doběhnuvší závodníci byli pak za mohutného potlesku a skandování vítáni za necelých devatenáct minut. Traťové rekordy sice nebyly pro letošek překonány, ale i tak jsme se dočkali krásných výsledků a rychlých časů.

Na trati o délce 5 km už počtvrté zvítězila neporazitelná Irena Pospíšilová (AK Drnovice) s časem 0:18:45,11, která se zřejmě rozhodla, že velkopavlovické zlato, a hlavně tekutý meruňkový poklad, jen tak někomu nedopřeje! Druhá byla s časem 0:20:40,08 Mária Ullerová (CK Studienka) a třetí s časem 0:20:50,49 Marta Klobásová (JaC Brno). 

Nejdelší trať o délce 8 km ovládl zlatý Tomáš Skala (AK Junior Holíč) s vynikajícím časem 0:27:58,78, pro stříbro si doběhl Petr Buček (AC Moravská Slavia Brno) s časem 0:29:09,27 a pro stříbro Lubomír Rehuš (AŠK Grafobal Skalica) s časem 0:29:09,84.

V hlavním závodě byly vyhlášeny i kategorie pro místní velkopavlovické běžce s názvem Nejlepší Velkopavlovčanka a Nejlepší Velkopavlovčák.  Pro letošek se Nejlepší Velkopavlovčankou stala Karolína Bártová s osobním traťovým rekordem 0:23:59,24 (5 km), Nejlepším Velkopavlovčákem je od soboty Lukáš Kynický s časem 0:29:59,68 (8 km).

Čtvrtý ročník závodu se vydařil na jedničku s hvězdičkou. Počasí bylo nad očekávání překrásné a co se týče organizace - vše klapalo jako na drátcích. Nebylo by tomu však bez početného mančaftu nadšených organizátorů a dobrovolníků, kteří ochotně přiložili ruku k dílu, ukrojili si ze svého volného času a přišli pomoci. Patří jim za to velké poděkování! 

Touto cestou proto velmi děkujme za zdárný průběh závodu – zaměstnancům Města Velké Pavlovice co by hlavnímu pořadateli, členům Běžeckého klubu Hodonín, Klubu důchodců Velké Pavlovice, ředitelům a zaměstnancům Základní školy a Gymnázia Velké Pavlovice, Restauraci Sport pana Milana Koubka, všem dobrovolníkům, žákům a studentům místních škol a také sponzorům – firmě RPS logistic, s.r.o. Velké Pavlovice za poháry, diplomy, medaile a trička a Rodinnému vinařství Helena za víno a nealkoholické vinné mošty.

Běhu zdar a v roce 2020 na startu už pátého půlkulatého ročníku
BĚHU O VELKOPAVLOVICKOU MERUŇKU na viděnou!

Za běžecké nadšence Karolína Bártová