Beh k Radošovským vinohradom

20.08.2021 16:57

21 - MSBP 2021 - BEH K RADOŠOVSKÝM VINOHRADOM - výsledky.pdf (402580)

Sobotní závod v Radošovcích provázelo tropické vedro, a to se bohužel podepsalo na tom, že hlavní závod skončil pro tři závodníky odvozem do nemocnice (přehřátí organismu).
Velký počet závodů ve stejný den dával tušit, že rekordní účast nebude, ale i tak se 14.ročníku zúčastnilo 232 startujících (138 v dětských kateg. a 94 v hlavním závodě na 5 a10 km).
Tentokrát se nebudu v komentáři věnovat tomu, jak probíhal hlavní závod, ale rozeberu současnou situaci v rozhodování závodů v rámci závodů GRAND PRIX ZÁHORIA.
Rozhodnutí vlády SR, za jakých podmínek můžou občané ČR vycestovat na Slovensku, nám výrazně omezilo počet rozhodčích. A tak to lepíme, jak se dá a je jasné, že potom to není vždy tak jak by mělo. Pokud se stane, že musí dělat startéra někdo, kdo to nikdy nedělal, tak se samozřejmě dělají chyby. A kdo jezdí pravidelně na dětské kategorie, tak ví, že starty dětí jsou jak píchnutí do vosího hnízda. Je těžké je udržet na startu do poslední chvíle a podle mne je tak 70 % startů vždy na nějaký protest. To není jenom o tom, že někdo vyběhne dřív, ale většina rodičům radí dětem, jak lokty blokovat již na startu soupeře, není vyjímkou i držení soupeře za tričko. Pokud bychom řešili všechny přestupky dětí, tak se dětské závody budou běhat o hodinu déle. Tímto nechci nějak zlehčovat práci rozhodčích, ale je to skutečnost, jaký je současný stav rozhodčích a ukázněnost závodníků a soudnosti rodičů.
Určitě se nesmí však stávat to, jak se povedlo startérovi odstartovat mladší přípravku (viz fotka). Musím se za to omluvit, tady se měl opravdu opakovat start. Snad na další závody bude již jezdit náš oficiální startér a těch přehmatů bude míň.
A pokud nás budou omezovat k cestě různé vládní zákaze a my nebudeme mít na rozhodování dostatečné množství rozhodčích, tak se může stát, že prostě na závody v SR rozhodčí nevycestují a pořadatelé si budou muset poradit bez servisu BK Hodonín.
Není možné, aby po Bílovi chtěli pořadatelé, aby seděl současně u prezentace, dělal rozhodčího v cíli a ještě komentoval závod. Jsem rozhodnut, že pokud vzniknou při závodech nějaké problémy, tak končím s komentováním běhů a budu součástí rozhodcovskému týmu v cíli.
A zároveň od dalšího závodu na Slovensku budu požadovat od GP Záhoria, aby tam byl vždy hlavním rozhodčím zástupce GPZ a ten řešil protesty.
V současnosti musím říct, že na rozdíl od GP Slovácka je situace v dětské soutěži GPZ daleko lepší, co se týká velkého množství dětských startujících.
Bohužel, ač nerad, tak z mého pohledu jsem zaznamenal v závodech GPZ určitou až nezdravou rivalitu mezi rodiči dětí. Ta se pak přenáší do startu kategorií a tak dále i ……
Tento článek nemá být obhajobou práce rozhodčích, ale pouze konstatováním, jaká je v této covidové době situace na obou stranách barikády. Všude je co zlepšovat, ale vycházejme z toho, na co máme a buďme rádi, že se závody pořádají, i když ne vždy je to OK.