20.3.2020

20.03.2020 18:05

Jak to vidím Já – ŠPATNĚ

Nejenom, že by to chtělo návštěvu očního lékaře, ale i kartářky. Oboje je na hony vzdáleno a nic nefunguje, a tak se vše točí zatím v začarovaném kruhu nouzového stavu, karantén atd. Zatímco jsme v únoru žili v domnění, že se nás to prakticky netýká (vždyť v Itálii bylo v tu dobu MS v biatlonu), tak za dalších 14 dní se již začali zakazovat sportovní akce, pak se uzavřeli hranice atd. To všichni známe, ale co neznáme je fakt, kdy to skončí a jaké to bude mít následky.

Doufám, že tak jak já to vidím, že to nebude pravda.

Jak to vidím já?

Přestal jsem se zabývat termínovou listinou MSBP 2020. Jako řídící soutěže bych to neměl dělat, ale po vyhlášení vlády ČR, že se povolují sportovní akce od 8.6. pro max 50 lidí tzn. včetně rozhodčích, pořadatelů atd., to by znamenalo tak účast max 30 běžců.

Nám nepomůže ani povolit akce max 100, my potřebujeme to mít bez limitu. Který pořadatel by hlídal, jestli je tam 125, anebo 208 včetně diváků. Jestli tam dají za nedodržení pokuty, tak do toho málokdo půjde.

Druhým problémem pro naši soutěž je uzavření hranic. Jestli se toto opatření nezmění, tak by se daly pořádat na každé straně Moravy pouze jednotlivé GRAND PRIX. Letos by tudíž nebyla společná soutěž v rámci MSBP 2020.

Třetím problémem letošního roku budou pořadatelé jednotlivých závodů. Vy závodníci jste na tom prakticky lépe než v jiných letech a vesele si nadále běháte. Pořadatelé nemůžou říct týden před závodem, v sobotu přijeďte, jdeme na to. Tak to asi nebude fungovat. Asi obdrží nějaké pokyny, co všechno se bude muset dodržovat, jestli se budou moc použít společné šatny, sprchy, co s občerstvením pro závodníky. V tuto dobu nechce žádná obec, město povolit žádnou velkou masu lidí ve svém rajónu, asi to budou schvalovat obecní zastupitelstva, nevím jak to bude ..

Ano, dá se to udělat jak před 30-40 lety. Bez šaten (každý si dá věci do svého auta), bez nějakého guláše apod., ale stále to musí být bez omezení účastníků.

Třeba se situace změní k lepšímu, ale já beru tuto možnost k prohlášení, že povolí otevření divadel k 1.9. To znamená, že tady asi bychom mohli začít nějak fungovat. Variantu začít k 1.8. bych bral jako menší zázrak (kéž by to tak bylo). Ale jsme zas u toho, kdo z pořadatelů bude ochoten ihned začít pořádat závody (chybí čas na přípravu).

A když se bude možné již začít závodit, tak stále tu bude asi zákaz volného cestování přes hranice. Na moravské straně GRAND PRIX SLOVÁCKO by si muselo upravit termínovou listinu, a to samé i na slovenské straně GRAND PRIX ZÁHORIA, a udělat do konce roku závody ve své působnosti. Ale to bude opět možné jenom, pokud to budou chtít letos udělat jednotlivý pořadatelé.

Vidím to špatně, ale přeji si, aby to bylo podle jiného scénáře.

A kdyby to letos nevyšlo, hlavně abychom to všichni zvládli ve zdraví a v příštím roce se již mohli potkávat na závodech.

Na obrázku může být: 1 person, text