Vnorovy

15.08.2017 19:38

Velkolepý návrat. Běžkyně Hálová skončila ve Vnorovech třetí

Vnorovy /FOTOGALERIE/ – Překvapila nejen sebe, ale i pořadatele a rozhodčí. Kyjovská běžkyně Hana Hálová prožila na závodě ve Vnorovech velkolepý návrat k atletice. Bývalé svěřenkyně trenéra Vrbovského skončila na pětikilometové trati třetí, když lepší byly pouze vítězná Maďarka Zita Kácser a slovenská reprezentantka Ľubomíra Maníková.

Hálová zvládla sobotní závod za 18:29 minuty a připsala si nejlepší výsledek v kariéře. „Byl to návrat jako hrom,“ prohlásil ředitel Moravsko-slovenského běžeckého poháru 2017 Pavel Bíla.

I běžkyně hodnotila závod pozitivně. „Sama jsem byla překvapená, jak mi to běželo. Počasí navíc dobrému času přálo. Jsem spokojená,“ usmívala se v cíli bronzová závodnice.

Kyjovská rodačka se od startu až do cíle držela na medailové pozici. „Pořád jsem si hlídala, abych byla do třetího místa,“ přiznala sympatická sportovkyně.

Šestadvacetiletá Hálová prožila na Veselsku zajímavý návrat. Ve Vnorovech kdysi závodila jako nadějná dorostenka, od té doby však na akci nebyla. Až letos. „K běhání jsem se vrátila před rokem a půl vrátila. Studovala jsem totiž zubní lékařství, takže jsem na sport neměla moc čau. Pět let jsme skoro nic nedělala,“ přiznává Hálová.

O to je její výsledek překvapivější. Kyjovská odchovankyně už ale zaujala na maratonu v Praze, kde byla čtrnáctou nejlepší Češkou. Svoji připravenost i formu prokázala i ve Vnorovech. „Jsem odchovankyně AK Kyjov, kde stále působí můj milovaný trenér Vrbovský. Kvůli němu budu klubu stále věrná. Teď už ale trénuji sama,“ říká Hálová.

O to je její výsledek překvapivější. Kyjovská odchovankyně už ale zaujala na maratonu v Praze, kde byla čtrnáctou nejlepší Češkou. Svoji připravenost i formu prokázala i ve Vnorovech. „Jsem odchovankyně AK Kyjov, kde stále působí můj milovaný trenér Vrbovský. Kvůli němu budu klubu stále věrná. Teď už ale trénuji sama,“ říká Hálová.

Ženské kategorie běžely o víkendu pouze dva okruhy. O vítězce závodu na pět kilometrů nebylo pochyb již od startu. Maďarská běžkyně Zita Kácser od začátku svůj náskok pomalu navyšovala a nakonec vyhrála v pohodě za 17:15 minuty. Druhou Maníkovou porazila o sedmnáct vteřin.

Hlavní závod mužů na deset kilometrů ovládli Afričané. Keňský běžec Wiclife Kipkorir Biwot vyhrál časem 29:53 minuty, sedmnáct sekund na něj ztrácel jeho krajan na druhém místě Joel Maina Mwangi. „Po prvním okruhu ze čtyř to vypadalo, že pokud budou spolupracovat, tak by mohli i ohrožovat i traťový rekord z roku 2014. Bohužel se i tato dvojice rozdělila a každý běžel své pohodové tempo na umístění,“ uvedl Bíla.

Třetí místo si po celý závod držel český reprezentant Lukáš Olejníček. Jenom deset vteřin za ním doběhl hodonínský závodník David Kákona. „V posledním kole jsem náskok soupeře stahoval. Dělal jsem, co to šlo, ale nakonec to nestačilo,“ uvedl svěřenec známého atletického trenéra Antonína Slezáka.

Jinak byl Kákony se svým výkonem spokojený. „Teď jsme na delší trati moc netrénovali. Spíše jsme šli do rychlosti. My s kluky běháme hlavně na dráze. Silnice jsou pro nás pouze doplněk,“ připomíná Kákona.

Šikovný mladík moc dobře věděl, že s Afričany běžet nemůže. První kilometry přesto měl po tři minuty. „Celkově jsem se ale snažil běžet podle sebe,“ přiznal člen AK Hodonín.

V elitní desítce doběhli i další dva běžci z regionu. Rohatecký vytrvalec Luděk Durďák vybojoval devátou příčku, když ustál finiš o sedmnáct let mladšího Petra Bučka z Těmic.

Startovní listina celého sobotního odpoledne čítala necelých sedm set účastníků ve všech kategoriích. Na start hlavního závodu se postavilo 252 mužů a žen. „A ani kostkové silnice v prostoru cíle je nedokázalo odradit od sprintérských soubojů. Snad se jednou dočkáme, že i na těch padesáti metrech bude jednou asfalt. Když svítí slunce, tak je to ještě v pohodě, ale při dešti je to velmi nebezpečné,“ upozorňuje Bíla.

Tentokrát se ve Vnorovech běhalo za celkem příjemného počasí. Účastníky potrápil pouze vítr, teplota byla ideální. „Pořadatelé se zapotili. Téměř na všechno, co se dalo, museli dát zátěžové betonové kvádry.

Chvála jim, při samotném závodním odpoledni již nic nepadalo,“ uvedl Bíla. Chlapci a dívky bojovali nejen o body do Hodonínského dětského poháru, ale zároveň i o body do Orelské ligy. „Malých běžeckých nadšenců bylo tolik, že se časový program posunul o patnáct minut,“ hlásil Bíla.

Součástí oblíbeného podniku byl také štafetový běh na čtyřikrát 2 500 metrů nebo běh s pivním sudem, který znovu ovládl vnorovský fotbalista Martin Ježek.

Nyní se společný běžecký seriál přesouvá na Slovensko, kde se v sobotu 19. srpna uskuteční Běh k radošovským vinohradům. „Podle pořadatelů se dětské kategorie již nebudou běhat na okruzích okolo kostela, ale na hlavní silnici. Je to jubilejní desátý ročník a pořadatelé oznamují, že tady dětské kategorie startovné neplatí,“ dodal Bíla.
Zdroj: https://hodoninsky.denik.cz/ostatni_region/velkolepy-navrat-bezkyne-halova-skoncila-ve-vnorovech-treti-20170814.html

Zdroj: https://hodoninsky.denik.cz/ostatni_region/velkolepy-navrat-bezkyne-halova-skoncila-ve-vnorovech-treti-20170814.htmlZdroj: https://hodoninsky.denik.cz/ostatni_region/velkolepy-navrat-bezkyne-halova-skoncila-ve-vnorovech-treti-20170814.html

Zdroj: https://hodoninsky.denik.cz/ostatni_region/velkolepy-navrat-bezkyne-halova-skoncila-ve-vnorovech-treti-20170814.html