Národný beh gen.M.R.Štefanika

03.07.2016 06:42

,,ČO BOLO, TO BOLO ,,

BĚŽEL SE JIŽ 17.ROČNÍK, ALE AŽ NYNÍ BYL ZÁVOD  POPRVÉ ZAŘAZEN DO MSBP.

VEDRO, ŽE I PSOVI BYLO V CHLÁDKU HORKO A PŘESTO SE ZÁVODILO. NEJHŮŘE NA TOM BYLY DĚTSKÉ KATEGORIE - TO SE TEPLOTA POHYBOVALA OKOLO 35°C. VŠECHNY DĚTSKÉ KATEGORIE BĚHALY NA NÁMĚSTÍ A TAK TO MĚLI DIVÁCI SCHOVANÍ VE STÍNU VELKÉHO STANU JAKO NA DLANI. 

I v tom vedru rozhodčí napočítali v cíli všech kategorií 241 startujích. Běželi se dvě hlavní tratě. 5 km pro ženy a veterány nad 70 let a 14,5 km pro ostatní mužské kategorie. Doběh závodu byl na náměstí za doprovodu hudební skupiny a tak ani přítomným divákům navadily časové rozestupy mezi závodníky v cíli.

Jako první se objevila vítězka na 5 km Jana Úradníková - 19:49, druhé místo vybojovala Erika Farkašová - 20:21 a třetí doběhla domácí Andrea Borovská - 21:04.  5 km trať zvládlo 43 startujících.

Na těžkou mužskou  trať vyběhlo 74 vytrvalců a s vedrem i soupeři se nejlépe vyrovnal vítězný Martin Vrábel - 56:25, druhé místo k radosti místních diváků vybojoval Martin Plačko - 57:13 a s třetím místem byl spokojen i Dušan Tomčal - 57:28.

S tratí i s vedrem se všichni popasovali úspěšně, nebyl žádný zdravotní kolaps. Jenom by to chtělo v takovém vedru přidat i v druhé části závodu další dvě občerstvovací stanice. 

Myslím si, že zařazení tohoto závodu do seriálu MSBP byl správný krok.