Kdo to bude letos ?

25.02.2017 19:07

 Kdo to bude letos ?

Letošní MSBP 2017 bude určitě v některých kategoriích velmi zajímavý.

Budeme znát nové jméno vítěze v kategorii mužů, protože vítěz posledních ročníků Luděk Durďák se posunul do veteránů. Najít v tuto dobu favorita je téměř nemožné. Záleží na tom, jestli se více závodů zúčastní Jakub Valachovič ( letos se chce věnovat vytrvaleckým běhům a ne dráze), nebo další běžci ze Slovenska ( Zdenko Zalubil, Luboš Rehuš, Peter Bellay, Tomáš Zavadil). Výborní mladí běžci z Hodonína budou určitě závodit hodně na dráze a tak jsem sám zvědavý, kdo nakonec vyhraje GRAND PRIX Slovácka.

To veteráni nad 40 let, to bude mela.  K Dušanovi Tomčalovi a Andreji Psotovi se přesunuli čerství veteráni Luděk Durďák, Jozef Jurčík, Roman Komárek, Jaroslav Kubíček a určitě bude dobrý i Jirka Brožík.

Velký boj se dá čekávat i v M 50, od nové sezóny tady bude sbírat body i Jenda Miškeřík, který bude soupeřit s posledním vítězem Pavlem Kratochvílem, Vaškem Gulišem, Josefem Veverkou, Petrem Kadlecem v GP Slovácko, na slovenské straně přibude soupeř k Dušanovi Brezovskému čerstvý veterán této kateg. Milan Nikodém.

Jestliže v roce 2016 byla kateg. nad 60 let slabší, tak letos to bude síla. Z 50 sem přešli Jozef Chrenka, Miroslav Mikula, Ferdinand Kocák, Miloš Slivka a pokud letos nastoupí k nějakým závodům i Jarda Šmíd, máme se na co těšit.

Kategorií M 65 nikdo neopustil, naopak zde přibude Ján Varmuža a Petr Jelínek. 

V mužích nad 70 let to bude souboj stejných jmen.

 

V ženách bude při pravidelných startech kralovat Irena Pospíšilová (letos naposledy v této kategorii), ale určitě vyskočí nějaká mladá běžkyně a začne bodovat.

To v ženách nad 35 let by měla kralovat i letos Erika Farkašová, to v GP Slovácko přibude do boje o čelo Jana Strážnická.

Samostatnou kapitolou jsou Ž 45. Zde favoritkám z loňského roku nebude konkurovat žádné nové jméno, takže opět souboj Blaženy Kocúrikové a Marty Durnové.

Letošní 9.ročník MSBP bude naposledy bodován jak v předcházejích letech, bude zároveň testován systém bodování podle kategorií.

Taky se bude chystat přechod na změny v MSBP 2018 tak, aby tato soutěž mohla fungovat i kdyby naráz nebyl ,,, BÍLA ,,,.

Chystá se spolupráce za použití čipové technologie (bohužel i my budeme muset držet krok s pokrokem) a to vše přinese po 10 letech hodně diskuzí mezi pořadateli. Vše se začně připravovat po důkladných propočtech co to bude stát a kdo to zaplatí.

Takže, v sobotu v Prusinovicích to začne a jak to dopadne zjistíme až po posledním závodě na Silvestra.

řídící soutěže Pavel Bíla